Tariefinformatie

De energieprijs die u aan ons betaalt, bestaat uit drie delen: leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Als uw energieleverancier innen wij het complete bedrag, en een groot deel dragen wij af aan de netbeheerder en de overheid.


Opbouw van het energietarief

Het tarief dat u betaalt, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de leverancier, het type aansluiting en de regio waarin u gevestigd bent. In onderstaand voorbeeld ziet u de opbouw van het energietarief. Het gastarief bestaat gemiddeld voor 40% uit leveringskosten en het elektriciteitstarief voor 43%.

Opbouw van het energietarief

Leveringskosten

Aan uw energieleverancier betaalt u voor de hoeveelheid geleverde elektriciteit (kWh) en gas (m3).


Netbeheerkosten

De kosten voor het beheer van het netwerk (kabels en buizen) en uw aansluiting. Netwerkkosten worden door de overheid bepaald en één op één door de leverancier aan u doorberekend. De kosten bestaan uit:

  • Capaciteitstarief: een tarief voor transport van gas en elektriciteit afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting.
  • Aansluiting: kosten voor het aanleggen, onderhoud en gebruik van de gas- en elektriciteitsaansluiting.

Overheidsheffingen

De overheidsheffingen bestaan uit de Energiebelasting en de ODE 'Opslag Duurzame Energie'. De Energiebelasting is bedoeld om een lager energieverbruik te stimuleren. Het is dan ook afhankelijk van de afgenomen hoeveelheid m3 gas en kWh elektriciteit. Wij zijn verplicht deze heffing te innen en af te dragen aan de overheid. De Opslag Duurzame Energie staat op uw energierekening om de investering in duurzame energie te stimuleren.

U vindt de tarieven die u bij Eneco betaalt op uw contractbevestiging.

Enkel of dubbel tarief

Enkeltarief is één tarief. Tegen dat tarief wordt al het energieverbruik afgerekend.

Enkeltarief is bij de meeste energieleveranciers mogelijk bij een meter met zowel één telwerk als met twee telwerken. Op onze tariefbladen herkent u enkeltarief aan E1A, en dubbeltarief staat vermeld bij E1B en E1C.

Dubbeltarief bestaat uit een normaaltarief en een daltarief.

  • Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. We noemen dit ook wel daluren.
  • Het normaaltarief wordt berekend op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio stopt het normaaltarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur. De netbeheerder bepaalt of de daluren om 21.00 uur of om 23.00 uur beginnen.

Dubbeltarief is alleen mogelijk bij een meter met twee telwerken. Dubbeltarief is voordelig als u meer dan 60% van uw elektriciteit in de daluren verbruikt

- +
Direct contact

Hulp nodig?

Neem contact op via 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten). Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • U kunt ons ook bereiken via social media.

    FacebookTwitter