Filter op onderwerp

grootzakelijk tarieven besparen

Zoeken in nieuws

Grootzakelijk

Warme zomer kan energieprijs opdrijven

15-07-2017

Er zijn diverse factoren die de hoogte van de energieprijs kunnen beïnvloeden. We lichten twee factoren toe die ervoor kunnen zorgen dat de energieprijs gaat stijgen.

Verwachte warmte en droogte deze zomer

De weermodellen voor de komende maanden laten zien dat een hete zomer in Europa heel goed mogelijk is. De warmte kan ervoor zorgen dat de vraag naar elektriciteit toeneemt als gevolg van een grotere behoefte aan verkoeling. De droogte kan ervoor zorgen dat het waterpeil in Europa laag blijft. Enerzijds zorgt dit ervoor dat er minder duurzame elektriciteit kan worden opgewekt met behulp van  waterkrachtinstallaties. En anderzijds dat de toevoer van kolen via de binnenwateren in Europa kan worden verstoord terwijl juist deze kolen nodig zijn om aan de grotere vraag naar elektriciteit te voldoen.

Sterkere euro zorgt voor hogere kolenprijs

De euro heeft in het tweede kwartaal van 2017 de sterkste waardestijging tegenover de dollar gekend sinds het derde kwartaal van 2010. Klinkt mooi, maar een sterke munt heeft ook nadelen. Hierdoor wordt het voor kolenimporteurs in Europa interessant om meer steenkool (en olie) in te kopen en hun voorraden (verder) op te bouwen. Steenkool wordt immers verhandeld in dollars. De termijnprijs voor levering van elektriciteit is afgelopen week gestegen door het oplopen van de kolenprijs. Dit is vooral te merken in de groothandelsprijs voor 2018. Het verschil met de jaren 2019 en 2020 is weer groter geworden en bedraagt bijna €3.

Vragen of advies?

Wij houden u graag vrijblijvend op de hoogte van de ontwikkelingen in de energiemarkt.  Heeft u vragen of wilt u een keer van gedachten wisselen met een van onze accountmanagers? Neem dan contact op via 040-257 79 34 of maak een belafspraak. Dan nemen wij contact met u op wanneer het u uitkomt.

Maak een belafspraak

Gerelateerde artikelen

Grootzakelijk Tarieven

Economie maakt sterkste groei in tien jaar tijd door

De Nederlandse economie is in tien jaar tijd niet eerder zo hard gegroeid als vorig jaar. De groei bedroeg in 2017 3,1 procent ten opzichte van 2016, becijferde het CBS.

Lees verder
Grootzakelijk Tarieven

Bedrijven moeten versneld stoppen met Groningengas

Grote bedrijven in Nederland zijn door Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, per brief geïnformeerd dat ze op korte termijn zullen moeten stoppen met het gebruik van gas uit Groningen. In de brief wordt het jaartal 2022 genoemd, het jaar waarin...

Lees verder
Direct contact

Offerte of advies?

Wilt u een offerte of persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ook voor spoedaanvragen.

  • Bel 040-257 79 34

    Op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur