Filter op onderwerp

grootzakelijk tarieven besparen

Zoeken in nieuws

Grootzakelijk Tarieven

Het nieuwe regeerakkoord: wat verandert er op energiegebied?

23-11-2017

Na 209 dagen van formeren is het regeerakkoord vorige maand eindelijk gesloten. Hierin werden enkele belangrijke maatregelen aangekondigd voor de energiesector.

Het regeerakkoord is zonder meer ambitieus en groener dan andere akkoorden. De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 met 49 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. Het kabinet heeft een breed pallet aan plannen gepresenteerd om de CO2- reductie te realiseren.  

Enkele belangrijke maatregelen zijn:

 • Alle kolencentrales moeten uiterlijk in 2030 zijn gesloten.
 • Dit betekent dat het bijstoken van biomassa in de kolencentrales niet meer wordt gestimuleerd. Vanaf 2024 stopt de subsidie voor bijstoken van biomassa.
 • Er komen meer windparken op zee.
 • De stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie, ofwel de SDE+, blijft en wordt verbreed. Daardoor kunnen ook andere technologieën die bijdragen aan CO2-reductie gebruikmaken van de subsidieregeling.
 • De subsidie voor energiebesparing bij sportverenigingen wordt verlengd.
 • De energiekosten gaan omhoog door een (tijdelijke) stijging van de Energiebelasting (EB) en een flinke verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Lees meer.
 • Het kabinet introduceert een CO2-belasting voor energieproducenten. Door de hogere prijs voor CO2 wordt elektriciteit die wordt opgewekt door fossiele bronnen duurder.
 • De salderingsregeling duurzame elektriciteit wordt in 2020 omgevormd in een nieuwe regeling. De verwachting is dat de kosten van zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst geboekt kan worden.

Download hier het regeerakkoord “Vertrouwen in de Toekomst” 2017 - 2021

 

Gerelateerde artikelen

Grootzakelijk Tarieven

Economie maakt sterkste groei in tien jaar tijd door

De Nederlandse economie is in tien jaar tijd niet eerder zo hard gegroeid als vorig jaar. De groei bedroeg in 2017 3,1 procent ten opzichte van 2016, becijferde het CBS.

Lees verder
Grootzakelijk Tarieven

Bedrijven moeten versneld stoppen met Groningengas

Grote bedrijven in Nederland zijn door Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, per brief geïnformeerd dat ze op korte termijn zullen moeten stoppen met het gebruik van gas uit Groningen. In de brief wordt het jaartal 2022 genoemd, het jaar waarin...

Lees verder
Direct contact

Offerte of advies?

Wilt u een offerte of persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ook voor spoedaanvragen.

 • Bel 040-257 79 34

  Op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur